De ce prietenii mei evanghelici îl susțin pe Iohannis și nu pe Ponta

Am observat (cu bucurie) că marea majoritate a prietenilor mei credincioși de pe Facebook îl susțin pe Iohannis pentru turul 2 la prezidențiale. Pe fluxul de știri îmi sosesc zilnic sute de postări, redistribuind articole ce promovează candidatura neamțului și cheamă la un vot împotriva lui Ponta. De fapt, dacă mă gândesc bine, nu cred că am remarcat nici măcar o postare a vreunui prieten în care să se declare deschis o opțiune pro Ponta.

De ce îl susțin evanghelicii (de pe Facebook) pe Iohannis? Există câteva motive pe care eu le consider mai degrabă secundare în acest moment, deși ele sunt importante. Unul este religia: Iohannis este evanghelic, iar Ponta pseudo-ortodox. Al doilea este reputația lui Iohannis de “neamț riguros”, ce a condus cu competență Primăria din Sibiu. Al treilea motiv ține de caracterul lui Ponta, pe care cei cu ochii deschiși îl cunosc sub numele de Pinocchio. Nu vreau însă să insist aici asupra acestor aspecte.

După părerea mea, cel mai important motiv pentru această susținere este faptul că cei mai mulți prieteni ai mei au o orientare de dreapta. Spunând aceasta, vreau să adaug imediat că nu am siguranța că Iohannis ar fi un om de dreapta veritabil (provenind dintr-un partid, PNL, care în ultimi ani a făcut valsuri stânga-dreapta pe eșichierul politic).

Credincioșii mai “luminați” preferă dreapta politică din cauza valorilor pe care aceasta le susține. Printre altele, aceste valori țin de un standard înalt de moralitate, de asigurarea unei justiții stabile, de promovarea familiei tradiționale, și chiar de credința în Dumnezeu.

De exemplu, voturile exprimate în trecut în Parlamentul European arată că social democrații europeni (PSD) împreună cu liberalii democrați (PNL) au aprobat căsătoriile homosexuale și adopția de copii de către cuplurile de același sex. Din cauza aceasta, cei care susțin familia tradițională s-ar putea simți mai apropiați de popularii europeni de dreapta (PDL) care în mare parte s-au opus acestor inițiative (sunt curios cum va vota PNL-ul de acum înainte, după intrarea în grupul popularilor).

Acest lucru este foarte evident în Statele Unite. Mă aflu de o lună în Minnesota, unde am avut ocazia să discut cu mai mulți credincioși despre votul de marțea trecută pentru senatul american. Toți cei cu care am vorbit mi-au spus că au susținut în alegeri Partidul Republican (care a și câștigat, preluând controlul asupra Senatului).

Credincioșii practicanți americani îi votează masiv pe republicani (de dreapta), deoarece aceștia (spre deosebire de democrați) sprijină în general mișcarea pro-life (împotriva avortului) și promovează căsătoria tradițională între un bărbat și o femeie.

Sigur că nu sunt acestea singurele motive. De exemplu, la fel ca în România socialistă a lui Ponta, democrații din America (cu Obama în frunte) iau bani din buzunarul celor care lucrează, ca să îi transfere în buzunarul celor care nu lucrează. Multor credincioși, care au o orientare de dreapta, nu le surâde o astfel de politică. Ei ar vrea să vadă mai degrabă investiții decât pomeni.

Din păcate, la noi oamenii au învățat încă din comunism că trebuie să muncească puțin și să primească bani mulți; sau să caute să se pensioneze cât mai repede; sau că statul este responsabil de bunăstarea lor.

În acest context, Victor Ponta este un veritabil reprezentant al stângii actuale românești. PSD-ului îi convine să îi țină pe oameni săraci pentru a rămâne dependenți de ajutoarele sociale de la stat. Rezultatele alegerilor de la primul tur arată că Ponta a fost votat în principal în zonele în care locuiesc oameni săraci.

În realitate, în ultimii 25 ani, politicienii au arătat că le pasă doar de interesul propriu. Public, își declară preocuparea față de soarta săracilor, a șomerilor sau a pensionarilor. Să fim serioși…! Ei se folosesc de acești oameni doar pentru a câștiga puterea.

Cu iscusință, campania lui Victor Ponta este îndreptată spre oamenii neinformați (din păcate, mulți) la care prind manipulările ”televizate”. Din fericire, atât prietenii mei din țară cât și cei din străinătate nu pot fi prostiți așa de ușor. Iohannis nu este soluția perfectă, dar el trebuie susținut pentru ca democrația românească să nu fie complet acaparată de partidul-stat PSD.

1551470_699458850141369_4736392661443442529_n-horz

12 thoughts on “De ce prietenii mei evanghelici îl susțin pe Iohannis și nu pe Ponta

  1. Reblogged this on Ștefania Camelia Horvath and commented:
    Pentru mine contează să ştiu că sus, la conducerea ţării este un preşedinte care pune la loc de cinste familia.
    Domnul Iohannis are ceva de dat tuturor românilor. Este un om inteligent și este adeptul „lucrului bine făcut”, nu „merge și-așa!”; sau mai tragem o minciună și mai ademenim niscaiva bieți oameni ușor de manipulat, din cauza sărăciei materiale și chiar mintale…

    Sper și mă rog ca toți cetățenii români din diaspora să vină la vot pe 16 noiembrie 2014.
    Te rog fierbinte, cetățean român din România, ieși la vot!
    Nu lăsa pe altcineva să aleagă în locul tău! Într-un fel sau altul cineva alege în locul tău și nu cred că-ți va fi totuna, în următorii ani!
    Pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri să mergem la vot și să alegem! Și să alegem bine!
    Dumnezeu să ne binecuvânteze și să se facă voia Lui!

  2. As fi curios sa stiu care este suportul biblic pentru aceasta campanie electorala… Si tare cred ca domnul Iohannis este la fel de pseudo-crestin ca si rivalul sau. Sper ca atunci cand spui neinformati nu gandesti ca sunt prosti!

    • Nu am inteles daca prin “aceasta” campanie va refereati la orice campanie in general sau la campania de acum, pro-Iohannis. Eu cred ca principala misiune a noastra ca si crestini nu este schimbarea natiunii prin implicare politica, ci schimbarea inimii cetatenilor acestei natiuni. Si totusi, daca crestinii nu se implica deloc in politica, raul se va extinde in societate. Orice candidat are in spate o anumita ideologie, niste principii pe care le sustine. Cred ca nu este nimic nebiblic in a evalua aceste principii si a vota in cunostinta de cauza.

      Daca crestinii din Anglia nu l-ar fi votat pe William Willberforce, sclavia nu ar fi fost abolita atat de repede. De curand, o primarita lesbiana din Texas a emis o hotarare prin care cerea pastorilor locali sa ii predea textul predicilor in care abordau subiectul homosexualitatii, sub amenintarea tribunalului. A ramane indiferent in fata unei asemenea provocari mi se pare de neacceptat.

      Nu stiu cat de crestin este Iohannis, nu-l cunosc personal si nu pot vedea ce este in inima lui. Ce conteaza este ce putem sti despre caracterul candidatilor si principiile pe care ei le sustin.

      E dovedit ca oamenii care il sustin pe Ponta au mai putine clase decat cei care il sustin pe Iohannis. Dar asta nu inseamna ca sunt mai prosti. In schimb, cred ca exista milioane de romani manipulati emotional de Antena 3, carora le este foarte greu sa filtreze rational toate informatiile (uneori mincinoase) transmise de moderatori.

      • Nu cred ca ai dreptate si esti impartial de ce numai care se uita la antena 3 sunt fara scoala sau sunt manipulati ,cu documente sa spus despre fiecare ce a facut ,credeti ca daca erau minciuni nu erau dati in judecata de cei care erau vizati. Daca zicem ca suntem crestini cu frica de Dumnezeu nu am jigni pe cei saraci ca voteaza pe cei care se mai gadesc si la ei cat de putin le da nu le ia si nu toti au parte de bunastare.Cititi istoria si veti vedea ca intodeauna bogati au fost cu dreapta ,lor nu le pasa de cei care muncesc din greu pentru traiul de zi cu zi.

    • Citez:
      “Klaus Iohannis, răspunsuri inedite la testul de sinceritate

      Florin Pușcaș, Redactor 20/10/2014

      Klaus Iohannis a fost supus la o serie de întrebări cu un caracter mai personal, în cadrul unui interviu la Digi24. Sub titlul “Testul de sinceritate”, candidatului ACL i s-au adresat întrebări despre credinţa sa, despre familie, preferinţe personale şi serviciile de informaţii. Principalele întrebări la care a răspuns Iohannis:

      – Ce carte v-a marcat?

      – Biblia.

      – Credeţi în Dumnezeu?

      – Da, cred în Dumnezeu.

      – Sunteţi lutheran asumat?

      – Sunt creştin asumat.” DEx: asumat=a se angaja să îndeplinească ceva, practicant”

  3. PNL a debarcat in 2012 guvernele Boc si MRU pentru ca acuma sa dea mana cu mafia PDL-iasta [am editat acest comentariu]. Cei care uita trecutul sunt condamnati sa il repete. “George Santayana, citat despre istorie”

Leave a comment